Pácolás-passziválás

pácolás (mártópácolás) előtt
előtte
pácolás (mártópácolás) után
utána

A pácolás a fémek felületére szorosan tapadó oxidrétegek eltávolítása kémiai úton. Ezek a szennyeződések melegen formázás, hőkezelés, hegesztés és más, magas hőmérsékleten végzett műveletek eredményeként alakulnak ki.
Az eljárás során savkezeléssel eltávolítják a felső, általában 1-3 μm-es, korrózióra hajlamos anyagréteget anélkül, hogy az alatta lévő fémet károsítanák!

Fajtái

Az elszíneződések, melyek a nem passzív rétegen keletkeznek, a korrózió kialakulásának potenciális célpontjai. A pácolás kémiai folyamatának végeredménye  az összes szennyeződés eltávolítása, és a tiszta fémes felület.
A fenti, tisztítási folyamat létrejöhet szóró és merítő eljárással. Módunkban áll mindkét eljárás alkalmazása, amennyiben erre megrendelést kapunk.
A folyamat során használt vegyszerek veszélyes anyagok, a hulladékgazdálkodásnak megfelelően, az előírások szigorú betartásával kezeljük őket!

Előtisztítás

Az eljárás megkezdése előtt el kell távolítani az olajos, zsíros szennyeződéseket, csiszolószerek, festékek, stb. maradványait.

Ezt a lépést lúgos tisztítószerek, oldószeres tisztítás, gőz zsírtalanítás, ultrahangos tisztítás, gőztisztítás, vízes mosás vagy más, mechanikus tisztítás segítségével hajthatjuk végre.

Az előtisztítás nem szükséges, ha az oxid réteg az egyetlen szennyeződés a fém felszínén.

passziválás előtt
előtte
passziválás után
utána

A passziválás a rozsdamentes acélok felületének, savas oldatokkal (vagy pasztákkal) történő kezelése, a szennyeződések eltávolítása és passzív film kialakulásának érdekében. A passzív réteg meghatározó a korrózióállóság szempontjából. Kb 2-8 nm vastagságú, sűrű, átlátszó, elsősorban króm-oxidokat, de pl. vas-oxidokat és -ionokat is tartalmaz. Minőségét elsősorban a króm / vas arány határozza meg. Csak tiszta, fémes felületeken végezhető. Így meg kell előzze egy pácolás, ami tiszta felületet eredményez, melyen kialakítható immár a passziv filmréteg

Folyamata

A fémfelület passzivitásának elvégzésére szolgáló eljárással olyan felületi film jön létre, aminek hatására a felület elveszíti kémiai reakcióképességét. A rozsdamentes acél korrózióállónak ismert, azonban a passzivációs folyamat tovább erősíti természetes bevonatát azáltal, hogy javítja a teljes rész külső felületét. Passzivációja lehetővé teszi a fém felületének abszorbeált oxigénpotenciálizálódását, és így monomolekuláris oxidréteget képez. A passziválás a fém nagyon előnyös változását, alacsony korróziós sebességét eredményezheti.

 

Előnyei

Javított korrózióállóság

Egységes, sima megjelenés és kivitel

Megmunkálás (csiszolt felület)

Tisztaság

A termék jobb és hosszabb élettartama

Eredménye

szórópácolt tojásfertőtlenítő
pácolt felületű pad
konzolok
pacolt-passzivált késztermék
 

Kapcsolat:

Elektropolír és Fémmegmunkáló Kft.
Cím: 2363 Felsőpakony, Major utca 8.
Hrsz: 013/31.
Adószám: 24073660-2-13
csaba.rendi@gmail.com
+36-70/9432-174

Nyitvatartás:

hétfő - péntek: 7.00-16.00
ügyfélfogadás: 8.00 órától
szombat: megbeszélés szerint

széchenyi-logo